Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of Bacillus spp. as potential biocontrol agent for postharvest gray mold control on Golden Delicious apple in Iran

Tytuł:
Evaluation of Bacillus spp. as potential biocontrol agent for postharvest gray mold control on Golden Delicious apple in Iran
Ocena Bacillus spp. jako potencjalnego czynnika biologicznego zwalczania wystepujacego po zbiorze szarej plesni na jablkach Golden Delicious w Iranie
Autorzy:
Jamalizadeh M
Etebarian H.R.
Aminian H.
Alizadeh A.
Tematy:
plant protection
Golden Delicious apple
Iran
biocontrol agent
gray mould control
Bacillus
Botrytis mali
mycelium growth
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Biocontrol of postharvest decay on apples could provide an alternative approach for chemical control. With the effort to look for effective biocontrol agents, Bacillus pumilus (B19), B. subtilis (B11), B. cereus (B16), B. subtilis (B11), B. cereus (B17), B. brevis (EN63-1) and B. licheniformis (EN74-1) were tested for their potential activity against gray mold caused by Botrytis mali on Golden Delicious apple in Iran. Dual culture, cell free metabolite and volatile compounds tests showed that all seven isolates inhibited growth of the pathogen. All isolates prevented development of B. mali lesion diameter on apples stored at 40°C from 9 to 32.2 mm as compared to 41.6 to 51.4 mm in control. At 20°C the lesion size was from 7 to 24.9 mm for treatments with antagonistic bacteria while in control it ranged from 42.2 to 46.6.

Biologiczne zwalczanie pozbiorowego gnicia jabłek może być alternatywnym podejściem do zwalczania chemicznego. Biorąc pod uwagę efektywne czynniki biologicznego zwalczania, badano: Bacillus pumilus (B19), B. subtilis (B11), B. cereus (B16), B. subtilis (B11), B. cereus (B17), B. berevis (EN63-1) i B. licheniformis (EN74-1) pod względem ich potencjalnej aktywności przeciwko szarej pleśni wywołanej przez Botrytis mali na jabłkach Golden Delicious w Iranie. Testy uwzględniające podwójne kultury, bezkomórkowe metabolity i związki lotne wykazały, że wszystkie z siedmiu izolatów inhibowało wzrost patogena. Wszystkie izolaty zapobiegały rozwojowi B. mali i ograniczały średnicę ran na jabłkach magazynowanych w 4°C, w zakresie od 9 do 32,2 mm w porównianiu do kontroli, gdzie ich średnica wynosiła 41,6 do 51,4 mm. W 20°C wielkość ran wynosiła od 7 do 14 mm dla zabiegu, w którym użyto antagonistyczne bakterie, podczas gdy w kombinacji kontrolnej wielkość ran wynosiła od 42,2 do 46,6 mm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies