Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw wzrastajacych dawek Cd na plon i zawartosc tego metalu w niektorych warzywach

W warunkach doświadczenia wazonowego badano wpływ wzrastających dawek Cd na plon i zawartość tego metalu w cebuli, kukurydzy, pietruszce i rzodkiewce. Stwierdzono, że plon oraz rozmieszczenie kadmu w analizowanych częściach roślin w zakresie badanych koncentracji zależne są od gatunku uprawianej rośliny. Najwyższą zawartością Cd charakteryzowały się korzenie kukurydzy, a najniższą cebula.

In the pot condition experiment the effect of increasing doses of Cd on the yield and content of this metal in onion, maize, parsley and radish was investigated. The scheme of experiment contained 10 series with different addition of Cd (0.0; 0.25; 0.50; 1.0; 2.0; 4.0; 8.0; 16.0; 32.0; 64.0 mg Cd/kg of soil). It found that the yield and disposition of cadmium in the analysis parts of plants is determinated by species of growing plant. The roots of maize and tops of radish characterized with the highest content of Cd. The content of this heavy metal in tops of maize and onion was lowest. The negative effect of Cd on the yield of onion and radish was not noticed. The phytotoxicity of Cd was determinated in case of maize and onion.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies