Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The attemps to intensity synthesis of galactooligosaccharides in the process of enzymatic lactose hydrolysis - short report

Tytuł:
The attemps to intensity synthesis of galactooligosaccharides in the process of enzymatic lactose hydrolysis - short report
Autorzy:
Kowalewska-Piontas J.
Bednarski W.
Tematy:
lactose
Maxilact preparation
galactooligosaccharide
Lactase preparation
transgalactosylation
oligosaccharide
enzymatic lactose hydrolysis
beta-galactosidase
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Transgalactosylation properties of the commercial preparations of beta-galactosidase: Lactase and Maxilact and of the preparation synthesized by Penicillium canescens, were compared.The effect of 2% glucose addition to 20% milk permeate solution on the process of formation of galac- tooligosaccharides during the enzymatic bioconversion of lactose by the examined beta-galactosidase preparations, was also studied. It was found that enzymatic synthesis of galactooligosaccharides in the process of lactose bioconversion was greatly dependent on beta-galactosidase used and that the presence of glucose in lactose solution already at the beginning of hydrolysis was favourable for the formation of oligosaccharides.

Porównano właściwości transgalaktozylacyjne handlowych preparatów ß-galaktozydazy Lactase i Maxilact oraz preparatu syntetyzowanego przez Penicilium canescens. Zbadano również wpływ dodatku 2% glukozy do 20%-owego roztworu permeatu mleka na proces tworzenia się galaktooligosacharydów podczas enzymatycznej biokonwersji laktozy przez badane preparaty ß-galaktozydazy. Stwierdzono, że enzymatyczna synteza galaktooligosacharydów w procesie biokonwersji laktozy zależy w znacznym stopniu od użytej ß-galaktozydazy oraz , że obecność glukozy w roztworze laktozy już na początku procesu hydrolizy sprzyja tworzeniu się oligosacharydów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies