Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka zanieczyszczen chemicznych obnizajacych jakosc spirytusu surowego [1]

W artykule omówiono mechanizmy powstawania produktów ubocznych fermentacji alkoholowej zaliczanych do takich grup, jak: związki karbonylowe, metanol, alkohole wyższe, estry, kwasy organiczne oraz acetale. Przedstawiono wybrane czynniki związane z procesem technologicznym, które mogą wywierać wpływ na poziom stężenia związków należących do danych grup. Szczególną uwagę poświęcono omówieniu mechanizmów i przyczyn powstawania związków karbonylowych, w tym akroleiny. Zwrócono uwagę na to, że związki należące do tej grupy zanieczyszczeń w szczególnych warunkach mogą występować w znacznej ilości w formach acetalowych. Dotyczy to przede wszystkim acetalu dietylowego aldehydu octowego oraz acetalu dietylowego akroleiny.

The mechanisms of the by-products formation during the alcohol fermentation are discussed in this paper. There are presented the factors having the influence on the concentration of such substances as carbonyl compounds, methanol, higher alcohols, esters, organic acids and acetals. The mechanisms and reasons of the formation of acrolein are discussed. The attention was called to the fact that carbonyl compounds mostly exist as the acetal forms. It s especially relative to diethyl acetal of acetic aldehyde and diethyl acetal of acrolein.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies