Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zywieniowe metody modyfikowania skladu i ksztaltowania wlasciwosci funkcjonalnych produktow pochodzenia zwierzecego (mleka, miesa i jaj)

Tytuł:
Zywieniowe metody modyfikowania skladu i ksztaltowania wlasciwosci funkcjonalnych produktow pochodzenia zwierzecego (mleka, miesa i jaj)
Autorzy:
Pisulewski P
Kowalski Z.
Szymczyk B.
Tematy:
modyfikacja bialek
zywnosc
zywnosc funkcjonalna
produkty zwierzece
mleko
modyfikacja tluszczow
jaja
mieso
skladniki odzywcze
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper reviews currently available animal nutrition methods aimed at modification of animal product (milk, meat, and eggs) fatty acid composition. Methods of decreasing saturated and increasing mono- and polyunsaturated fatty acid contents in milk fat, by feeding plant and fish oils to dairy cows, are presented. Similar nutritional methods, exploited to modify the meat (beef, lamb, pork, poultry) composition are discussed. In the same line, effects of nutritional modification of egg yolk lipids' composition (including cholesterol) are presented. Functional (i.e. health-promoting) properties of modified products were described. Moreover, the review emphasises the functional potential of CLA-enriched animal products. Finally, negative effects of feeding unsaturated fats to animals on sensory quality of products are described. The role of vitamin E as a factor preventing the sensory impairment of product quality is briefly mentioned.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies