Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych sposobów ochrony roślin na plon i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej

Tytuł:
Wpływ wybranych sposobów ochrony roślin na plon i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej
Autorzy:
Stankowski S.
Podolska G.
Stypula G.
Tematy:
ochrona roslin
pszenica ozima
plony
konferencje
ziarno
jakosc
Zakopane konferencja
plant protection
winter wheat
yield
conference
grain
quality
Zakopane conference
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Materiał do analiz jakościowych stanowiły próby ziarna pszenicy z doświadczenia przeprowadzonego w roku 1999 w Stacji Doświadczalnej Osiny. Badanymi czynnikami były: 3 odmiany pszenicy ozimej (Kobra, Mikon, Sakwa) i sposoby ochrony roślin (konwencjonalny, zintegrowany, zintegrowany ze stymulatorem Bion) oraz kontrola. Zastosowanie trzech sposobów ochrony roślin pszenicy w porównaniu z wariantem kontrolnym spowodowało bardzo silny wzrost plonu ziarna i masy 1000 ziaren, a równocześnie zmniejszenie zawartości białka w ziarnie i pogorszenie większości parametrów jakościowych. Różne sposoby ochrony zasadniczo nie różnicowały cech jakościowych ziarna pszenicy. Zaobserwowano zmiany tylko w przypadku masy 1000 ziaren i gęstości ziarna w stanie zsypnym. Reakcja odmian na stosowanie badanych sposobów ochrony roślin była zbliżona.. Nie stwierdzono większych różnic w jakości ziarna badanych odmian.

Grain samples of wheat obtained from a field experiment conducted in 1999 in Experimental Station Osiny constitute the material for quality analyses. The investigated factors were following: 3 cultivars of winter wheat (Kobra, Mikon, Sakwa) and methods of plant protection (control, conventional, integrated, integrated with the stimulator Bion. Application of the 3 plant protection methods, in comparison to the control, caused high increase of grain yield and 1000-grain weight, and simultaneous decrease of grain protein content and other quality parameters. Different plant protection methods did not cause significant differentiation of quality traits of wheat grain. The only changes were observed in 1000-grain weight and test weight. Reaction of the cultivars to the investigated plant protection methods was similar. No remarkable differences in grain quality between cultivars were observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies