Tytuł pozycji:
Izolowane bialka sojowe w zywnosci o obnizonej zawartosci tluszczu i cholesterolu
W artykule przedstawiono technologiczne i żywieniowe aspekty produktów mięsnych o obniżonej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Tłuszcz zawarty w żywności dostarcza w diecie większości konsumentów w krajach rozwiniętych wciąż zbyt wiele kalorii, dlatego WHO zaleca stosowanie diety dostarczającej mniej kalorii w tłuszczu (poniżej 35%), a więcej z innych składników. Tradycyjne produkty mięsne stanowią bogate źródło zarówno tłuszczu jak i cholesterolu. Otrzymywanie produktów o obniżonej zawartości tych składników jest możliwe przy użyciu izolowanych białek sojowych - pełnowartościowych białek spożywczych, co pozytywnie wpływa na walory zdrowotne tych produktów.
Technological and health aspects of meat products with the reduced fat cholesterol contents have been discussed. Fat contained in food products delivers in diets of most consumers in industrialised countries still too much calories, therefore WHO recommends to use diets delivering less calories form fat (>35%), but more from other ingredients. Typical meat products in diets are rich sources of fat and cholesterol. Meat products with the reduced fat and cholesterol contents can be manufactured when isolated soy bean proteins are used which positively affect health features of these products.