Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

System numeryczny E a polska legislacja dodatkow do zywnosci

W trosce o zdrowie konsumenta Wspólnota Europejska ustaliła listę dodatków do żywności (ok. 900 substancji), które mogą być stosowane jako dodatki do żywności w EWG, oznaczając je literą E i odpowiednim numerem. Ustawodawstwa poszczególnych krajów ograniczają tę liczbę do 300-400 substancji, które są niezbędne do prowadzenia racjonalnego wyżywienia ludności oraz prawidłowej produkcji żywności. W artykule omówiono definicję dodatków do żywności oraz ich klasyfikację.

In consument health care European Community established list of food additions (about 900 substances), which can be used in EC as food additions signing them with E and corresponding number. In certain countries this list is reduced to 300-400 substances, which are required for rational population feeding as well as for proper food production. In the paper definition of food additions and their classification are given.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies