Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakosc zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz.VI. Zawartosc miedzi, cynku i manganu

Tytuł:
Jakosc zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz.VI. Zawartosc miedzi, cynku i manganu
Autorzy:
Wojtasik A
Iwanow K.
Rutkowska U.
Kunachowicz H.
Tematy:
mangan
Polska
skladniki pokarmowe
zawartosc manganu
zawartosc miedzi
analiza zywnosci
spozycie zywnosci
cynk
jakosc zdrowotna
calodzienne racje pokarmowe
wartosc energetyczna
miedz
zawartosc cynku
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Metodą ASA oznaczono zawartość miedzi, cynku i manganu w racjach pokarmowych pięciu grup społeczno-dochodowych w Polsce, odtworzonych w laboratorium na podstawie danych o spożyciu żywności według GUS w roku 1996. Równolegle dla tych samych racji pokarmowych dokonano teoretycznej oceny zawartości wyżej wymienionych składników drogą obliczeniową. Wystąpiły znaczne różnice w zawartości miedzi, cynku i manganu w badanych racjach. Stwierdzono niski stopień realizacji normy, szczególnie na miedź (26-49% dolnego zakresu normy). Realizacja normy na cynk kształtowała się w zakresie 61-82%, natomiast dla manganu mieściła się w zakresie zaleceń. Ogólnie najniższą realizację norm na badane składniki mineralne stwierdzono dla racji gospodarstw pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych o najniższych dochodach. Porównanie wyników analitycznych z uzyskanymi w ocenie teoretycznej wykazało dużą zgodność dla cynku i manganu, w przypadku miedzi wartości obliczone było o około 50% wyższe od oznaczonych.

By ASA method the levels were determined of copper, zinc and manganese in food rations of 5 socioeconomic groups reconstituted in laboratory on the basis of official data about food consumption in 1996. Parallelly, for the same food rations these levels were calculated theoretically. Considerable differences were found in copper, zinc and manganese levels in these rations. The degree of realization of recommended daily intake was low, especially for copper (26-49% of the lower normal range). The realization of recommended intake for zinc was 61-82%, while for manganese it was within normal range. Generally, the degree of realization of the recommended intake of these elements was lowest in the rations in the households of working-class workers with lowest salaries. The comparison of the results of analytical studies with theoretical calculations showed a high agreement for zinc and manganese, but for copper the calculated values were about 50% above those determined in analysis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies