Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wlasciwosci ekstraktow alkalicznych oraz wlasciwosci optyczne kwasow huminowych wyekstrahowanych z wegli brunatnych

Tytuł:
Wlasciwosci ekstraktow alkalicznych oraz wlasciwosci optyczne kwasow huminowych wyekstrahowanych z wegli brunatnych
Autorzy:
Gonet S S
Debska B.
Tematy:
wlasciwosci optyczne
substancje humusowe
ekstrakty alkaliczne
kwasy huminowe
wegiel brunatny
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono ekstrakcję substancji humusowych z węgli brunatnych roztworami NaOH i KOH o stężeniach 0.1 M i 0.5 M. W ekstraktach oznaczono zawartość węgla, oraz wykonano analizy spektrofotometryczne w zakresie UV-VIS. Z ekstraktów wytrącono roztworami H₂SO₄ i H₃PO₄ kwasy huminowe, dla których wykonano analizy spektrofotometryczne w zakresie IR i UV-VIS. Ilość wyekstrahowanego węgla oraz właściwości optyczne substancji humusowych alkalicznych ekstraktów były determinowane stężeniem zasady użytej do ekstrakcji. Analiza właściwości optycznych kwasów huminowych potwierdziła destrukcyjny wpływ 0.5 M zasad na cząsteczki substancji humusowych.

Humic substances from brown coal were extracted with alkaline solution (0.1 M and 0.5 M NaOH or KOH). For alkaline extracts the total organic carbon and opical properties (UV-WIS) were determined. IR and UV-WIS spectral analysis of humic acids precipitated with H₂SO₄ or H₃PO₄ were performed The total amount of extracted carbon and optical properties of humic substances depended on alkali concentration. Spectral analysis showed, that 0.5 M NaOH and 0.5 M KOH have the destructive effect on humic substences molecules.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies