Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fruktany. Czesc I. Charakterystyka fruktanow, wystepowanie i znaczenie w roslinach wyzszych

Tytuł:
Fruktany. Czesc I. Charakterystyka fruktanow, wystepowanie i znaczenie w roslinach wyzszych
Autorzy:
Kasperowicz A
Tematy:
weglowodany
fruktany
funkcje biologiczne
budowa chemiczna
fizjologia roslin
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The characterization of fructan structure, occurrence, pathways of synthesis and possible functions in the light of current views are presented. Fructans are polymers of fructose. They occur in numerous species of higher plants, i.e. in vegetative tissues of temperate grasses and cereals. Fructans play a role as reserve carbohydrates. The possible rotes of fructans in cryoprotection and in osmotic potential regulation are also discussed. Fructans are synthesized from sucrose. Two enzymes are involved in fructan biosynthesis: sucrose fructosyl transferase (SST) and fructan fructosyl transferase (FFT). A fructan exohydrolase (FEH) catalyzes the depolymerization and remobilization of stored fructans.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies