Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw tluszczow roslinnych i rybnych na zawartosc kwasow tluszczowych w tkankach szczura

Badano zawartość kwasów tłuszczowych w tkankach szczurów otrzymujących diety wzbogacone różnymi olejami. Wykazano, że u zwierząt otrzymujących w diecie relatywnie podwyższoną ilość kwasu linolowego, narastalo stężenie kwasu arachidonowego, zaś obecność w diecie kwasów eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego ( DHA) prowadziła do wzrostu ich stężenia w badanych lipidach, wpływając jednocześnie na spadek ilości kwasu arachidonowego.

The aim of our study was to find out the correlation between the levels of various [palmitic, stearic, linoleic, arachidonic, eicosapentaenoic (EPA) fatty acids and docosahexaenoic acid (DHA)] content in liver homogenate, liver microsomes and blood serum of rats maintained on diets rich in vegetable (evening primrose, soybean) and fish (Omega-3 cod liver Ecomer shark liver) oils or their blends: Omega-3/evening primrose (15,5/8 v/v), Omega-3/soybean (15,5/8 v/v). It has been found that diets rich in linoleic acid increased arachidonic acid level in all studies lipid sources. Higher EPA and DHA quantities absorbed with the diets increased the level of these fatty acids in rat tissues to result in decreased arachidonic acid concentration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies