Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Infection of triticale varieties with Pseudocercosporella herpotrichoides and Fusarium spp.

Tytuł:
Infection of triticale varieties with Pseudocercosporella herpotrichoides and Fusarium spp.
Autorzy:
Korbas M
Tematy:
plant disease
Pseudocercosporella herpotrichoides
triticale
pathogen
plant protection
eyespot
Fusarium
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The degree of infection witb Pseudocercosporella herpotrichoides (Fron.) Deighton and Fusarium spp. Of 10 triticale varieties was evaluated in vegetation periods 1995-1996 and 2 localities of Poland. In Choryń, varieties Ugo and Lasko were significantly more infected with eyespot pathogen at the stages of shooting (GS 30) and waxy ripe (GS 87), respectively, than other varieties tested. Infection of variety Bogo was significantly lowest at waxy ripe stage, as compared with other varieties. In the case of infection with Fusarium spp. differentation between varieties was insignificant.

W doświadczeniu oceniono poziom porażenia przez Pseudocercosporella herpotrichoides i Fusarium spp. na 10 odmianach pszenżyta w sezonach 1995 i 1996 (w 2 lokalizacjach). W Choryni odmiany Ugo i Lasko były najsilniej porażone przez P. herpotrichoides odpowiednio w fazach: w fazie strzelania w źdźbło (GS 30) i w fazie dojrzałości woskowej (GS 71 ). Odmiana Bogo była najsłabiej porażona w fazie woskowej dojrzałości. W przypadku porażenia przez Fusarium spp. nie stwierdzono istotnych różnic między odmianami.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies