Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przebieg rozmrazania wybranych produktow rolniczych i zywnosci charakteryzowany uproszczonymi modelami obliczen

Tytuł:
Przebieg rozmrazania wybranych produktow rolniczych i zywnosci charakteryzowany uproszczonymi modelami obliczen
Autorzy:
Kluza F
Wojcik J.
Tematy:
rozmrazanie
zywnosc
modele obliczeniowe
model Tao
model Pham'a
produkty rolne
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badając rozmrażanie ziemniaka w formie płyty i walca oraz wołowiny w formie płyty przeprowadzono analizę obliczeniową modeli Pham'a i Tao przystosowując je do wyznaczania czasu rozmrażania. Wyniki badań wskazują na lepszą dokładność modelu Pham'a (średni błąd ±7,17%) w stosunku do modelu Tao (średni błąd ±19,37%) i na jego przydatność do prognozowania czasu rozmrażania.

The aim of this paper was to carry out the analysis of Pham and Tao's calculation models. These models are used to estimate the time of freezing and defrosting of agricultural products and food. Defrosting process of the potato, which had been frozen before in shapes of a plate and a cylinder, was investigated. Defrosting was carried out in water and in the air until the temperature in the centre of the product reached 10°C. After completing the experimental studies and calculating the defrosting time, preceded by determing the heat penetration coeffcient, the analysis of errors of defrosting time determination and the investigation of both populations were carried out. In these investigations, proper parametric and non-parametric tests, including the Kolmogorov-Smirnov test, were used. The studies proved the practical usefulness of Pham's model for estimating the defrosting time. The Tao model did not show such suitability. Test results also proved the lack of statistically documented differences between calculation results and the real data for the seven investigated pairs of data collections.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies