Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antibiotic resistance of bacteria of the family Enterobacteriaceae isolated from vegetables - short report

Tytuł:
Antibiotic resistance of bacteria of the family Enterobacteriaceae isolated from vegetables - short report
Autorzy:
Laniewska-Trokenheim L.
Sobota M.
Warminska-Radyko I.
Tematy:
Enterobacteriaceae
antibiotic resistance
isolation
vegetable
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Antibiotic resistance of 114 strains of the Enterobacteriaceae family bacteria isolated from vegetables, originating from retail, was investigated in the study. The highest number of the strains isolated were resistant to ampicilin (81.9%), whereas a lower number of the strains exhibited resistance to the following antibiotics: neomycin (29.3%), streptomycin (28.4%), rifampicin (21.5%), chloramphenicol (19.8%), colistin (12.9%), and nitrofurantoin (11.%). All the isolated strains appeared to be susceptible to vancomycin, kanamycin, doxycyclin, nalidixic acid and gentamycin.

Określono oporność na antybiotyki 114 szczepów pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae wyizolowanych z warzyw, pochodzących z handlu detalicznego. Wśród wyizolowanych szczepów najwięcej było opornych na ampicylinę 81,9%, natomiast mniej szczepów wykazywało oporność na następujące antybiotyki: neomycynę 29,3%, streptomycynę 28,4%, rifampicynę 21,5%, chloramfenikol 19,8%, kolistynę 12,9%, nitrofurantoinę w 11,2%. Wszystkie wyizolowne szczepy były wrażliwe na wankomycynę, kanamycynę, doksycyklinę, kwas nalidyksowy oraz gentamycynę (tab. 3).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies