Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sea buckthorn - an innovative raw material for the fruit and vegetable processing industry

Tytuł:
Sea buckthorn - an innovative raw material for the fruit and vegetable processing industry
Rokitnik - innowacyjny surowiec dla przemyslu owocowo-warzywnego
Autorzy:
Lipowski J
Marszalek K.
Skapska S.
Tematy:
sea buckthorn
Hippophae rhamnoides
raw material
fruit puree juice
fruit-vegetable puree juice
fruit pulp
organoleptic property
carotenoid
ascorbic acid
antioxidant capacity
fruit and vegetable processing industry
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to verify the usability of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fruit from the cultivars grown in Poland for the manufacturing fruit and fruit-vegetable puree juices. Juices were made from sea buckthorn puree which had been obtained by straining the scalded fruit pulp. Juices with the best organoleptic properties were obtained under laboratory and pilot-plant conditions. The sea buck­thorn content in juices never exceeded 16%. The scope of investigation covered the analysis of key qualitative features of the buckthorn puree and of selected juice sam­ples, which were later stored in darkness at room temperature. Composition of four different sea buckthorn cultivars were analysed in the study: 'Prozracznaja', 'Botani- czeskaja-Lubitelskaja', 'Luczistaja' and 'Botaniczeskaja'. 'Botaniczeskaja-Lubitelskaja' turned out to have the highest total sugar (3.71%) and ascorbic acid content (82.3 mg/100 ml), as well as the highest antioxidant capacity (9.85 ^mol Trolox/100 ml). The highest content of carotenoids was notedin 'Prozracznaja' (9.97 mg/100 ml). Orange-sea buckthorn juice had the most ascorbic acid (31.56 mg/100 ml) and phenolic compounds (62.5 mg/100 ml). Tomato-sea buckthorn juice was richest in carotenoids content (5.15 mg/100 ml).

Badano przydatność owoców rokitnika (Hippophae rhamnoides L.) odmian uprawia­nych w Polsce do produkcji owocowych i warzywno-owocowych soków przecierowych. Rokitnik używano w postaci przecieru otrzymanego przez przetarcie rozparzonej miazgi owocowej. W warunkach laboratoryjnych i mikrotechnicznych wyprodukowano soki o naj­korzystniejszych cechach organoleptycznych. W opracowanych sokach ilość przecieru z rokitnika nie przekraczała 16%. Zbadano podstawowe jakościowe wyróżniki przecieru z rokitnika oraz wytypowanych próbek soków, które były następnie przechowywane w temperaturze pokojowej bez dostępu światła. Spośród badanych odmian rokitnika: 'Proz- racznaja', 'Botaniczeskaja-Lubitelskaja', 'Luczistaja' i 'Botaniczeskaja', najlepszą pod względem zawartości cukrów ogółem (3,71%), witaminy C (82,3 mg/100 ml) oraz pojem­ności przeciwutleniającej (9,85 ^mol Trolox/100 ml) była 'Botaniczeskaja-Lubitelskaja'. Największą ilość karotenoidów (9,97 mg/100 ml) stwierdzono w odmianie 'Prozracznaja'. Wśród soków z udziałem rokitnika najwyższą zawartość witaminy C (31,56 mg/100 ml) oraz związków fenolowych (62,5 mg/100 ml) miał sok pomarańczowo- rokitnikowy, natomiast najbogatszy w karotenoidy (5,15 mg/100 ml) okazał się sokpomido- rowo -rokitnikowy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies