Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane nawyki zywieniowe kohorty studentow Akademii Medycznej w Bialymstoku w latach 2000-2003

Tytuł:
Wybrane nawyki zywieniowe kohorty studentow Akademii Medycznej w Bialymstoku w latach 2000-2003
Chosen dietary habits in a cohort of students of the Medical University of Bialystok in the years 2000-2003
Autorzy:
Czapska D.
Ostrowska L.
Stefanska E.
Karczewski J.
Tematy:
czestotliwosc spozycia
studenci
nawyki zywieniowe
spozycie zywnosci
sposob zywienia
Akademia Medyczna Bialystok
badania ankietowe
zywienie czlowieka
consumption frequency
student
nutritional habit
food consumption
nutritional model
Medical University of Bialystok
questionnaire method
human nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dokonano oceny nawyków żywieniowych kohorty studentów w latach 2000- 2003. Pod uwagą wzięto liczbę zjadanych posiłków, dojadanie między posiłkami oraz częstość spożycia wybranych grup produktów. Największy odsetek ankietowanych studentów obu płci spożywał 3 posiłki w ciągu dnia. Odnotowano zmiany w częstości spożycia wybranych produktów spożywczych.

The aim of the study was to estimate chosen dietary habits of a cohort of students in the years 2000-2003. The frequency of the intake of chosen groups of food products, the number of meals and snacks between meals were considered. The highest percentage of both male and female students involved in the questionnaire investigations in the study period consumed three meals a day. The number of students having snacks between meals (every third person) did not change during that period. However, the decrease was observed in drinking by students one glass of milk a day. In the years 2000-2003, the reduction in the frequency of consumption of whole-grain breads and cereals in female students and its increase in male students was noted. The number of men consuming meat and its products was increased. More than half of the students of both sexes consumed fish once a week and this tendency was maintained for the whole study period. An increase was noted in the percentage of female students consuming vegetable salads and in the percentage of male students eating fruit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies