Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pierwotniaki - potencjalne zrodlo enzymow dla przemyslu spozywczego

Tytuł:
Pierwotniaki - potencjalne zrodlo enzymow dla przemyslu spozywczego
Protozoa as potential sources of enzymes for food industry
Autorzy:
Kostyra H
Kostyra E.
Lamparski G.
Tematy:
Tetrahymena pyriformis
przemysl spozywczy
wykorzystanie
enzymy pozakomorkowe
enzymy
Protozoa
Acanthamoeba castellani
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Świat pierwotniaków obejmuje ok. 30 tys. gatunków. Cechą charakterystyczną pierwotniaków w porównaniu z innymi mikroorganizmami jest wytwarzanie przez każdą komórkę wszystkich enzymów koniecznych do całkowitego jej metabolizmu. Oznacza to, że każdy gatunek pierwotniaków jest źródłem dużej liczby enzymów. Przykładem mogą być enzymy lizosomalne należące do grupy hydrolaz, takie jak: esterazy, glikozydazy, nukleazy, peptydazy oraz hydrolazy bezwodników kwasowych i hydrolazy rozrywające wiązania pomiędzy fosforem i azotem. Wykorzystując w hodowli pierwotniaków odpowiednią dietę, można uzyskać enzymy o dużej specyficzności substratowej i aktywności. Wykorzystanie enzymów pierwotniaków w przemyśle spożywczym wydaje się być realne po opracowaniu ekonomicznie opłacalnych technologii produkcji pierwotniaków i metod pozyskiwania z nich enzymów.

The world of protozoans consists of about 30 000 species. The characteristic property of protozoans in comparision with other micro-organisms is that each cell has to produce all the enzymes necessary for complete metabolism. That means that each species of protozoans can be a source of a large number of enzymes. The lysosomal protozoan enzymes belonging to hydrolases, such as: esterases, glycosidases, nucleases, peptidases and hydrolases acting on phosphorous-nitrogen bonds can be a good example to mention. Applying a special nutrient media for a cultivation of protozoans enzymes with a substrate specificity and a specific activity can be obtained. In connection with this fact the utilization of protozoan enzymes in food industry seems possible.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies