Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Enzymatic hydrolysis of maltodextrin into maltose syrup in a continuous membrane reactor

Enzymatic hydrolysis of potato starch into maltose syrup in a tubular membrane reactor was studied. Hydrolysis and ultrafiltration conditions were determined in order to estimate the permeate flux and maltose concentration suitable for industrial production of maltose syrup. Experiments were made with different parameters such as: substrate: enzyme ratio, membrane porosity, transmembrane pressure. In a membrane bioreactor fungal α-amylase was able to produce maltose syrup with maltose and maltotriose content of 55-65% and 16-23%, respectively.

Enzymatyczną hydrolizę skrobi ziemniaczanej prowadzono w reaktorze membranowym o konfiguracji rurowej (rys. 1, rys. 2). Określano parametry hydrolizy i ultrafiltracji celem wytypowania najkorzystniejszych dla produkcji przemysłowej warunków wypływu permeatu o określonym stężeniu maltozy (rys. 4). Doświadczenia prowadzono stosując następujące różne parametry procesu: stosunek substratu do enzymu (rys. 5), zdolność rozdzielczą membran (rys. 3), ciśnienie trans- membranowe (rys. 6). Hydroliza skrobi w reaktorze membranowym przy zastosowaniu grzybowej a amylazy pozwoliła na uzyskanie hydrolizatu maltozowego o zawartości 55-65% maltozy i 16-23% maltotriozy (rys. 7, rys. 8).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies