Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analytical characterization of chemically modified starches by FT-Raman spectroscopy

Tytuł:
Analytical characterization of chemically modified starches by FT-Raman spectroscopy
Autorzy:
Phillips D L
Xing J.
Kong Chong C.
Corke H.
Tematy:
manufacturing process
amylose content
physicochemical property
starch
chemical modification
FT-Raman spectroscopic method
quality control
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
We have recently developed an FT-Raman spectroscopic method for measuring the amount of chemical modification of starch samples from a diverse range of botanical sources and amylose contents. In this paper, we present results and FT-Raman spectroscopic calibration curves that can be used to measure the degree of chemical modification for starches that have been acetylated, succinylated, cationic modified, and maleic acid modified. The FT-Raman methodology we have developed is much faster than currently used wet chemistry techniques, is nondestructive of the sample, needs almost no sample preparation, does not require use of hazardous chemicals, and can be further developed for use as a quality control method for process control in manufacturing.

Opracowano metodę spektroskopową (widma ramanowskiego z transformacją Fouriera) nadającą się do pomiaru stopnia chemicznej modyfikacji próbek skrobi bardzo różniących się pochodzeniem botanicznym oraz zawartością amylozy. W pracy przedstawiono krzywe kalibracyjne nadające się do tego rodzaju analizy w przypadku skrobi acetylowanych, sukcynylowanych, maleinowanych i kationizowanych. Opracowana metoda jest o wiele szybsza od obecnie stosowanych, jest nieniszcząca, nie wymaga przygotowania próbek, stosowania toksycznych reagentów i z powodzeniem może zostać rozwinięta jako metoda kontroli jakości w produkcji i reżimu samej produkcji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies