Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Beta-hydroksy-beta-metylomaslan [HMB] - czynnik wplywajacy na wlasciwosci wytrzymalosciowe tkanki kostnej u szczurow

Tytuł:
Beta-hydroksy-beta-metylomaslan [HMB] - czynnik wplywajacy na wlasciwosci wytrzymalosciowe tkanki kostnej u szczurow
Influence of beta-hydroxy beta-methylbutyrate [HMB] on the structural strength of bones
Autorzy:
Bienko M
Radzki R.P.
Kapica M.
Puzio I.
Filip R.
Pawlowska M.
Tematy:
szczury
wytrzymalosc
beta-hydroksy-beta-metylomaslan
osteopenia
kosci
uklad kostny
gestosc mineralna
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
HMB, or -beta-hydroxy beta-methylbutyrate, is a metabolite of the Leucine amino acid and is produced naturally by the human body. HMB is produced from ketoisocaproate (KIC) a metabolite of leucine by the KIC-dioxygenase enzyme. The aim of the study was to determine the effect of beta-hydroxy beta-methylbutyrate (HMB) on the structural strength of bones and the mineral density (BMD) of femur and lumbar vertebrae bones (L2-L4) in rats with established osteopenia. The experiment was conducted on 30 female Wistar rats, aged 3 months with an initial body weight of approximately 250 g. The femur was isolated on day 60 of the experiment and the three point bending test and BMD were performed. The lumbar vertebrae (l2-L4) were also investigated. The study revealed that beta-hydroxy and beta-methylbutyrate added to drinking water has a positive effect on BMD in femur, lumbar vertebrae and bone strength in ovariectomized Wistar rats.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies