Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Relationships between capsaicinoids in the soft-flesh genotypes of Capsicum spp.

Tytuł:
Relationships between capsaicinoids in the soft-flesh genotypes of Capsicum spp.
Zaleznosc miedzy zawartoscia kapsaicyny i dihydrokapsaicyny w owocach genotypow soft-flesh Capsicum spp.
Autorzy:
Nowaczyk L
Nowaczyk P.
Banach-Szott M.
Tematy:
Capsicum annuum
capsicum frutescens
pericarp
soft-flesh genotype
relationship
capsaicinoid
capsaicin
dihydrocapsaicin
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The studies aimed at determining the levels and reciprocal proportions of capsaicinoids (capsaicin and dihydrocapsaicin) in the pericarp and puree obtained by the mechanical separation of the soft tissue from the inedible parts of fruits. The studied material involved a few lines, selected from the interspecies hybrid of Capsicum frutescens L. x C. annuum L., manifesting a soft-flesh tissue of pericarp in mature fruits. The quantitative estimation of capsaicinoids was conducted using HPLC. The capsaicin content in the studied lines ranged from 9 to 27 and from 20 to 387 mg. kg-1 in the pericarp and puree, respectively. For dihydrocapsaicin, the values ranged from 3 to 26 and from 6 to 155 mg. kg -1, respectively. Depending on the genotype group, the content of each of the compounds in the puree was 2.5- to about 10-fold higher than in the pericarp tissue. Both in the pericarp and in the puree the level of capsaicin was around 2.5-fold higher than that of dihydrocapsaicin.

Celem podjętych badań było określenie poziomu i wzajemnych proporcji kapsaicynoidów (kapsaicyna i dihydrokapsaicyna) w perykarpie i przecierze uzyskanym przez mechaniczne oddzielenie tkanki miękiszowej od niejadalnych części owoców. Materiałem badawczym było kilka linii wyselekcjonowanych z mieszańca międzygatunkowego Capsicum frutescens L. X C. annuum L. charakteryzujących się miękką tkanką perykarpu (soft-flesh) dojrzałych owoców. Oznaczenia ilościowe kapsaicynoidów przeprowadzono metodą HPLC. Zawartość kapsaicyny w badanych liniach wahała się w granicach 9–27 i 20–387 mg. kg-1 odpowiednio w perykarpie i przecierze. Dla dihydrokapsaicyny wartości te wynosiły 3–26 i 6–155 mg. kg -1. W zależności od grupy genotypów, zawartość każdego ze związków w przecierze była od 2,5 do około 10 razy większa niż w tkankach perykarpu. Poziom kapsaicyny był około 2,5 razy wyższy niż dihydrokapsaicyny zarówno w perykarpie jak i w przecierze, a udział kapsaicyny w sumie obydwu związków wahał się od 67 do 77% w zależności od genotypu i analizowanego materiału.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies