Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Legume proteins and the prevention of cardiovascular disease - plenary lecture

Cardiovascular disease (CVD) is the leading cause of death in most developed and developing countries. Epidemiological studies indicate that enhanced intake of pulses is associated with a lower CVD risk. Observational and clinical studies have shown that legume proteins possess significant hypocholesterolemic and hypotensive activity. These proteins influence also carbohydrate metabolism and plasma glucose levels. Other beneficial health effects of enhanced legume consumption have been reported. Therefore, legumes and legume proteins can play an important role in CVD prevention.

Choroby układu krążenia należą do głównych problemów zdrowotnych populacji krajów ekonomicznie rozwiniętych i rozwijających się. Badania epidemiologiczne wskazują na związek między spożyciem nasion roślin strączkowych a niskim ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania kliniczne pokazują, że białka nasion roślin strączkowych wywierają działanie hipocholesterolemiczne i hipotensyjne, wpływają na metabolizm węglowodanów i poziom glukozy we krwi. Występują także inne pozytywne efekty zwiększonego spożycia tych białek. Białka nasion roślin strączkowych mogą odgrywać istotną rolę w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies