Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of a low glycemic index diet on weight loss in obese children aged 7-12 years

Tytuł:
Effects of a low glycemic index diet on weight loss in obese children aged 7-12 years
Autorzy:
Bawa S.
Sek A.
Tematy:
diet therapy
obesity
diet
human disease
human health
weight loss
glycemic index
nutritional intervention
human nutrition
conference
child
low glycemic index diet
Warsaw city
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the study was to determine the efficacy of a low glycemic index diet on body weight loss in 30 overweight/obese children aged 7-12 years. Introduction of a low glycemic index diet as well as dietary counseling aimed at correcting the nutritional habits of the overweight/obese children brought about statistically significant body weight reduction (from 55.2±16.5 to 52.8±16.7; p=0.0001). Body mass index values declined from 23.6±3.3 to 21.8±3.3 in children aged 7-9 years and from 26.2±3.9 to 25.0±4.2 in children aged 10-12 years. Nutritional intervention also contributed to changes in the proportions of body composition, expressed by the significant decrease in average fat mass and total fat-free mass as well as to a statistically significant increase in total body water in all the subjects. Nutritional intervention caused a statistically significant decrease in the consumption of energy, fat, protein, and carbohydrates.

Celem pracy była ocena skuteczności diety z niskim indeksem glikemicznym na redukcję masy ciała u 30 dzieci z nadwagą i otyłością prostą w wieku 7-12 lat. Wprowadzenie diety z niskim indeksem glikemicznym oraz korekta dotychczasowego sposobu żywienia u badanych dzieci przyczyniły się do istotnego statystycznie spadku masy ciała (od 55,2±16,5 do 52,8±16,7; p=0,0001). Wskaźnik BMI zmalał z 23,6±3,3 do 21,8±3,3 u dzieci w wieku 7-9 lat i od 26,2±3,9 do 25,0±4,2 u dzieci w wieku 10-12 lat. Interwencja żywieniowa doprowadziła do zmian w proporcjach składników ciała, wyrażonych istotnym statystycznie (p<0,05) spadkiem średniej tłuszczowej masy ciała, średniej beztłuszczowej masy ciała ogółem, istotnemu statystycznie wzrostowi średniej całkowitej zawartości wody w organizmie ogółem.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies