Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ odmian i pokosów na zawartość niektórych makroelementów (K, Ca, Mg) w koniczynie perskiej

Tytuł:
Wpływ odmian i pokosów na zawartość niektórych makroelementów (K, Ca, Mg) w koniczynie perskiej
Autorzy:
Wilczek M.
Cwintal M.
Koscielecka D.
Tematy:
wapn
zawartosc metali
magnez
potas
makroelementy
koniczyna perska
odmiany roslin
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1996-1998 przeprowadzono doświadczenie polowe z koniczyną perską (Trifolium resupinatum L.) metodą bloków losowych. W badaniach uwzględniono dwie odmiany (Ira, Portugalska) i cztery pokosy w roku. Podczas zbioru koniczyny, na początku kwitnienia, pobrano z każdego poletka i pokosu próby do analiz chemicznych. Oznaczono w nich zawartość potasu, wapnia i magnezu metodą ASA. Wymienione makroelementy były istotnie zróżnicowane w koniczynie przez pogodę w poszczególnych latach. Ponadto koncentrację K i Ca istotnie różnicowały pokosy. Najwyższe stężenie K stwierdzono w roślinach z pierwszego pokosu, a najniższe z czwartego, natomiast zawartość wapnia kształtowała się odwrotnie; najmniej było go w roślinach z pierwszego pokosu, a najwięcej z czwartego. Badane odmiany: Ira i Portugalska charakteryzowały się bardzo zbliżoną zawartością K, Ca i Mg w suchej masie.

A field experiment in randomized blocks on Persian clover (Trifolium resupinatum L.) was carried out in 1996-1998. Two varieties (Ira, Portugalska) and four cuts were analyzed. Samples for chemical analyses were taken from each plot and cut during the clover harvest at the beginning of flowering. Potassium, calcium and magnesium contents were determined in samples by AAS technique. The content of macroelements in clover varied significantly due to the weather in particular years. Moreover, K, Ca and Mg concentrations were significantly different in cuts. The highest potassium level was found in plants from the first cut, the lowest - from the fourth one. In contrast, the calcium content was the lowest in first-cut plants and the highest in the fourth-cut plants. The levels of K, Ca and Mg in dry matter were similar in both varieties (Ira, Portugalska).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies