Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania zawartosci niektorych pierwiastkow sladowych w produktach spozywczych krajowego pochodzenia. Cz.XVII. Zawartosc wybranych pierwiastkow sladowych w niektorych mrozonkach owocowych

Zbadano 13 gatunków mrożonek owocowych na zawartość ołowiu, kadmu, niklu, cynku, miedzi i chromu. Nie stwierdzono przekroczenia norm poziomów tych metali ustalonych dla owoców.

Concentrations of lead, cadmium, nickel, zinc, copper and chromium in chilled fruits were determined by atomic absorption spectrometry (AAS) The following average values, related to the wet weight, were determined: lead - from 0,085 mg/kg (strawberry) to 0,205 mg/kg (five-fruit compote composition); cadmium - from 0,009 mg/kg (plum) to 0,032 mg/kg (Aronia melanocarpa); nickel - from 0,074 mg/kg (plum) to 0,345 mg/kg (Aronia melanocarpa); zinc - from 0,95 mg/kg (sour cherry) to 3,10 (raspberry); copper - from 0,54 mg/kg (plum) to 1,44 mg/kg (blueberry); chromium - from 0,128 m/kg (raspberry) to 0,470 mg/kg (five-fruit compote composition). Our results comparable with the literature data. The concentrations of the toxic elements (lead and cadmium) were found to remain within the limits specified by relevant standards.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies