Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fortyfikowane produkty zbozowe zrodlem witamin grupy B

Celem pracy było oznaczenie zawartości witamin z grupy B (B1, B2, B6 i niacyny) w produktach zbożowych. Badane mąki, pieczywo i płatki śniadaniowe charakteryzują się zróżnicowaną zawartością analizowanych witamin z wyraźnie wyższą ich zawartością w produktach pełnoziarnistych i wzbogacanych syntetycznymi witaminami. Porcja 100 g wzbogacanych płatków śniadaniowych może być bardzo dobrym, potencjalnym źródłem tiaminy i witaminy B6 realizując normy dziennego zapotrzebowania odpowiednio: w zakresie od 57,5% do 72,1% i od 65,4% do 91,5%.

The present study provides information about the concentrations of vitamins B1, B2, B3 and niacin in a variety of cereal food products. Tiamin and vitamin B6 were determined by RP-HPLC, while niacin and riboflavin were assessed by microbiologcal methods. The content of the vitamins in the studied grades of flour, bakery products and flakes varied significantly. The whole grain products contained evidently higher amounts of the vitamins.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies