Tytuł pozycji:
Assessment of consumption of 'light' food by students
One of factors which could possibly reduce the trend for the increasing incidence of obesity could be a decrease in energy value of consumed meals through the in- troduction of “light” food into the daily diet. The aim of this study was to assess the frequency of consumption of “light” food. Survey studies were conducted among 200 stu- dents (51% women) in the city of Poznań. For young people the most preferred “light” Products were yoghurts and soft drinks. Differences were shown in the preferences and frequencies of consumption between the group of women and men.
Jednym z czynników mogących zahamować tendencję powstawania otyłości mogłoby być zmniejszenie kaloryczności spożywanych posiłków poprzez wprowadzenie do jadłospisów żywności typu „light”. Celem niniejszej pracy była ocena częstotliwości spożycia żywności typu „light”. Przeprowadzono badania ankietowe wśród 200 studentów (51% kobiet) na terenie Poznania. Dla młodzieży najbardziej preferowanymi produktami typu „light” były jogurty i napoje bezalkoholowe. Wykazano różnice w preferencjach i częstościach ich spożycia pomiędzy grupą kobiet i mężczyzn.