Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc makro- i mikroelementow w kakao i jego produktach typu instant

W kakao naturalnym oraz wybranych produktach typu instant wyprodukowanych na jego bazie oznaczono zawartość wapnia, magnezu, cynku, miedzi, manganu i żelaza. Analizę przeprowadzono za pomocą spektrofotometru absorpcji atomowej, typ SP 192, firmy Pye Unicam.

Calcium, magnesium, zinc, copper, manganese and iron contents of cocoa and some instant cocoa products were determined by atomic absorption spectrometry. The concentrations were: Ca from 1.18 to 2.51 g/kg in cocoa and from 0.25 to 4.04/g/kg in cocoa instant products; Mg 3.81 to 6.88 and 0.84 to 1.94 g/kg; Zn 66.25 to 88.75 mg/kg and 14.38 to 33.13 mg/kg; Cu 37.50 to 60.00 mg/kg and 5.25 to 17.50 mg/kg; Mn 32.13 to 51.25 mg/kg and 6.50 to 17.75 mg/kg; Fe 225.0 to 556.25 mg/kg and 57.50 to 181.25 mg/kg in cocoa and in cocoa instant products, respectively. Zinc and copper content in cocoa instant products were within the limits specified by the revelant Polish regulations; however, the content in cocoa was above the admissible level. Some of the in cocoa instant products were enriched with calcium compounds.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies