Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakosc sokow owocowych z dodatkiem fruktanow

Tytuł:
Jakosc sokow owocowych z dodatkiem fruktanow
Quality of fruit juices with fructans additions
Autorzy:
Cieslik E.
Florkiewicz A.
Filipiak-Florkiewicz A.
Tematy:
inulina
dodatki do zywnosci
fruktany
ocena sensoryczna
jakosc
fruktooligosacharydy
slonecznik bulwiasty
soki owocowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena sensoryczna klarownych soków owocowych z dodatkiem fruktanów. Materiał badawczy stanowiły kompozycje soków owocowych: wiśniowego i czarnej porzeczki (z sacharozą lub bez) z dodatkiem soku z topinamburu lub preparatów inuliny i fruktooligosacharydów (FOS). Dodatek soku z topinamburu, preparatów FOS oraz inuliny do kompozycji soku wiśniowego i z czarnej porzeczki obniżał ilość przyznanych punktów w stosunku do soku standardowego. Pożądane efekty przyniosło dodanie do kompozycji sacharozy. Dobrze ocenione zostały kompozycje z udziałem soku z topinamburu i fruktooligosacharydów. Kompozycje soku wiśniowego z inuliną otrzymały ocenę bardzo dobrą. Maksymalną ilość punktów otrzymał sok z czarnej porzeczki z sokiem z bulw odmiany Albik.

The aim of the work was sensory evaluation of the clear fruit juices with fructans addition. The research material consisted of mixed cheery and black currant juice (with or without saccharose) with Jerusalem artichoke juice, inulin or fructooligosaccharides (FOS) additions. Jerusalem artichoke, FOS and inulin addition to regular mixture of cherry and black currant juice decreased its granted scores compared to the standard juice. Saccharose addition gave the desirable effects. Mixtures with Jerusalem artichoke and fructooligosaccharides were positively assessed. Mixtures of cherry juice with inul in got very good scores. Black currant juice with "Albik" Jerusalem artichoke got the maximum score.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies