Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Porownanie antyoksydacyjnego wplywu resveratrolu i antocyjanin na peroksydacje lipidow w tkankach zwierzat doswiadczalnych

Tytuł:
Porownanie antyoksydacyjnego wplywu resveratrolu i antocyjanin na peroksydacje lipidow w tkankach zwierzat doswiadczalnych
The comparison of antioxidative activities of resferatrol and anthocyanines resulting lipid peroxidation in tissues of experimental animals
Autorzy:
Kowalczyk E
Fijalkowski P.
Blaszczyk-Suszynska J.
Blaszczyk J.
Popinska M.
Andryskowski G.
Kopff A.
Kopff M.
Rapacka E.
Tematy:
zwierzeta laboratoryjne
dzialanie przeciwutleniajace
peroksydacja lipidow
tkanki zwierzece
antocyjany
resweratrol
lipidy
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Organizmy ludzi i zwierząt są bezustannie narażone na działanie reaktywnych form tlenu, powstających podczas przemian metabolicznych. Z tego względu prowadzone są poszukiwania związków działających antyutleniająco, które mogłyby zapobiegać szkodliwemu działaniu reaktywnych form tlenu. Uznanym związkiem o działaniu anty oksydacyjnym jest resveratrol. Własności antyutleniające przypisywane są również antocyjanom, jednym z ważniejszych rozpuszczalnych w wodzie barwników roślinnych. Celem niniejszej pracy było porównanie antyoksydacyjnego wpływu resveratrolu i antocyjanin na peroksydację lipidów zachodzącą w różnych tkankach zwierząt doświadczalnych. Zauważono, że trzytygodniowe podawanie szczurom sondą dożołądkową resweratrolu i antocyjanin chroni tkanki przed peroksydacją lipidów. Silniejsze właściwości antyoksydacyjne wywiera resweratrol niż antocyjany.

The organisms of human beings and animals are permanently exposed to the activity of reactive oxygen forms created during the metabolic changes. That is why the search of substances able to prevent the harmful influence of reactive oxygen forms is sill processed. Resveratrol is the acknowledged antioxidative compound. Antioxidative abilities are also attributed to Anthocyanins, one of more important water solved vegetable dyes. The aim of the study was to evaluate antioxidative activities of Resveratrol and Anthocyanins resulting lipid peroxidation in various tissues of experimental animals. It was observed that application of Resveratrol and Anthocyanins to rats by means of gastric tube for tree weeks time protected the tissues from lipid peroxidation. Resveratrol antioxidative activity is stronger than that of Anthocyanins.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies