Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Charakterystyka chemiczna maltodekstryn o malym rownowazniku glukozowym otrzymanych przez hydrolize skrobi ziemniaczanej za pomoca alfa-amylaz

Tytuł:
Charakterystyka chemiczna maltodekstryn o malym rownowazniku glukozowym otrzymanych przez hydrolize skrobi ziemniaczanej za pomoca alfa-amylaz
Chemical composition of maltodextrins of low dextrose equivalent obtained by potato starch hydrolysis using different alpha-amylases
Autorzy:
Krzyzaniak W
Olesienkiewicz A.
Bialas W.
Slominska L.
Jankowski T.
Grajek W.
Tematy:
technologia zywnosci
hydrolizaty skrobiowe
hydroliza
przemysl spozywczy
preparat Ban 480 L
oligosacharydy
zywnosc
maltodekstryny
alfa-amylazy
skrobia ziemniaczana
preparat Termamyl S
food technology
starch hydrolysate
hydrolysis
food industry
BAN 480 L preparation
oligosaccharide
food
maltodextrin
alpha-amylase
potato starch
Termamyl S preparation
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podjęto badania nad kontrolowaną hydrolizą skrobi ziemniaczanej w celu wytworzenia maltodekstryn o równoważniku glukozowym DE = 3-12. Do procesu hydrolizy stosowano skrobię ziemniaczaną autoklawowaną i ekstrudowaną oraz a-amylazy bakteryjne (Termamyl S i BAN 480L) i pleśniowe (Fungamyl 800L). Wyznaczono czas reakcji pozwalający na uzyskanie maltodekstryn o DE: 3, 5, 8 i 12. Stwierdzono, że skład oligosacharydów był determinowany głównie przez rodzaj użytego enzymu. Największe stężenie wysoko spolimeryzowanych oligosacharydów uzyskano stosując preparaty BAN 480L i Termamyl S.

The research was carried out to produce the maltodextrins with dextrose equivalent from 3 to 12 by controlled hydrolysis of starch. The enzymatic hydrolysis of autoclaved and extruded starch was performed using bacterial (Termamyl S and BAN 480L, Novo Nordisk) and fungal (Fungamyl 800L, Novo Nordisk) α-amylases. The time of reaction required to obtain the DE values 3, 5, 8, and 12 was determined. The oligosaccharides compositions were determined mainly by enzyme preparation used. The highest oligosaccharide concentrations with high polymerization degree were obtained using Termamyl S and BAN 480L preparations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies