Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Separacja pneumatyczna jako metoda poprawy jakosci sieczki suszu z traw lakowych

Tytuł:
Separacja pneumatyczna jako metoda poprawy jakosci sieczki suszu z traw lakowych
Autorzy:
Kozlowski H
Tematy:
separacja pneumatyczna
zawartosc wlokna surowego
trawy
susz z traw
jakosc
sieczka
zawartosc bialka ogolnego
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Dried in a drum drir, chopped meadow grass was pneumatically separated in vertical air stream of flow velocities rangin from 0.5 to 2.5 m/s. The experiments aimed to recognize the possibilities of improving in such a way the nutritive quality of artificially dried grass through the reduction of crude fibre content and increasing the content of crude protein. The best results of pneumatic separation were obtained at air flow velocity 0.5 m/s: separation of 9.9% dried material by weight at increased by 1.7% content of crude protein and crude fibre content reduced by 5.8%. Dried meadow grass in form of chaff proved to be the material difficult to pneumatic separation.

Badano efekty zastosowania separacji pneumatycznej w pionowym strumieniu powietrza suszu z traw łąkowych w postaci sieczki, uzyskanego w suszarce bębnowej. Chodziło o określenie możliwości zmniejszenia zawartości włókna surowego oraz zwiększenia zawartości białka ogólnego w odseparowanym suszu. Ważne było określenie najkorzystniejszych prędkości przepływu powietrza. Przy separacji suszu nastąpiły przyrosty zawartości procentowej białka ogólnego i ubytki włókna surowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies