Tytuł pozycji:
Characteristics of carbohydrate fraction of rye varieties
4 Austrian varieties of rye (‘Walstaudenroggen’, ‘Echo’, ‘Schlager’ and ‘Esprit’) and one Polish variety (‘Dańkowskie Złote’) were investigated. There were differences in grains composition as well as in starch properties. Among all varieties, the best one ‘Waldstaudenroggen’ was distinguished due to a high content of soluble carbohydrates, Iow level of amylose and high molecular mass of starch. Basing on those permises it was found, that the mentioned above properties, influenced high quality of rye variety. Despite growing in different climatical conditions, the Polish variety ‘Dańkowskie Złote’ did not differ in the analysed features from the Austrian ones.
Przebadane odmiany żyta - cztery austriackie (‘Walstaudenroggen’, ‘Echo’, ‘Schlager’ i ‘Esprif) i jedna polska (‘Dańkowskie Złote’) - różniły się zawartościami składników ziarna, jak również właściwościami skrobi. Wśród badanych odmian wyróżnia się ‘Walstaudenroggen’ pod względem dużej zawartości węglowodanów rozpuszczalnych, małej zawartości amylozy i wysokiej masy cząsteczkowej skrobi. Pomimo uprawy w innych warunkach klimatycznych, polska odmiana „Dańkowskie Złote’ nie odbiega od odmian austriackich pod względem analizowanych cech.