Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

System utrzymania a jakosc miesa jagniecego

Tytuł:
System utrzymania a jakosc miesa jagniecego
Maintenance system versus lamb meat quality
Autorzy:
Patkowski K
Pieta M.
Tematy:
mieso jagniece
ocena jakosci
hodowla zwierzat
utrzymanie zwierzat
ocena sensoryczna
jakosc
owce
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem podjętych badań było określenie wpływu różnych systemów utrzymania dwu genotypów owiec na wybrane parametry jakości mięsa jagnięcego. Materiał doświadczalny stanowiły tryczki pochodzące od maciorek polskiej owcy nizinnej odmiany uhruskiej i maciorek linii syntetycznej BCP. Maciorki jak i ich potomstwo utrzymywane były w dwu systemach: alkierzowym i pastwiskowym. Wykoty odbywały się na przełomie kwietnia i maja. Jagnięta w trakcie odchowu przy matkach, zarówno w grupie alkierzowej jak i pastwiskowej dokarmiano gniecionym owsem i sianem. Po uzyskaniu przez tryczki masy ciała 25-28 kg z każdej badanej grupy i genotypu zostało ubite po 5 sztuk. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że maciorki linii BCP i maciorki polskiej owcy nizinnej są w pełni przydatne do produkcji wysoko wydajnych jagniąt rzeźnych zarówno w systemie pastwiskowym jak i alkierzowym. Wysokie noty oceny sensorycznej mięsa tryczków grupy pastwiskowej są dodatkowym atutem i potwierdzają wyśmienite walory smakowe mięsa jagniąt, pochodzących z tego typu odchowu.

The objective of the present investigations was to determine the effect of various maintenance systems of two sheep genotypes on some parameters of lamb meat quality. The experimental material was constituted by the young rams after the ewes of Polish lowland sheep uhruska variety and the ewes of the synthetic line BCP. The ewes and their offspring were maintained in two systems: stabling and pasture. Lambing proceeded at the turn of April and May. Over the nursing period the lambs staying with mothers were fed crushed oats and hay in both maintenance systems. Having obtained 25-28 kg body weight, five ram lambs from each treatment group examined and genotype were slaughtered. The present research results show that the ewes BCP line and Polish lowland sheep uhruska variety are fully useful for highly efficient slaughter lamb production in both stabling and pasture system. The high scores of the sensory analysis of pasture ram lambs meat make up its another value and confirm the excellent eating quality of the lamb meat from this maintenance system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies