Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Suplementacja ekstraktem z winogron Vitis vinifera [Czerwone wino w kapsulkach] a profil lipidowy krwi u kolarzy gorskich

Tytuł:
Suplementacja ekstraktem z winogron Vitis vinifera [Czerwone wino w kapsulkach] a profil lipidowy krwi u kolarzy gorskich
Supplementation with the red grape Vitis Vinifera extract [Red wine in capsules] and blood lipid profile in mountain bike cyclists
Autorzy:
Sadowska-Krepa E
Kempa K.
Pokora I.
Tematy:
preparat Czerwone wino w kapsulkach
krew
profil lipidowy
peroksydacja lipidow
dieta
kolarze
suplementy diety
ekstrakty roslinne
winogrona
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu 6 tygodniowej suplementacji preparatem „Czerwone wino w kapsułkach” na profil lipidowy krwi i peroksydację lipidów u 9 młodych mężczyzn trenujących kolarstwo górskie. Zastosowana suplementacja wpłynęła korzystnie na profil lipidowy krwi, to jest na obniżenie stężeń TG, cholestrolu LDL, cholesterolu całkowitego oraz glicerolu i podwyższenie stężenia frakcji HDL, różnice w stosunku do wartości wyjściowych nie osiągnęły jednak poziomu istotności statystycznej. Przyjmowanie tego preparatu wpłynęło istotnie (p<0,05) na obniżenie stężenia MDA w osoczu krwi. Uzyskane wyniki badań wykazały, że w następstwie 6 tygodniowej suplementacji preparatem „Czerwone wino w kapsułkach ” nastąpiło ograniczenie procesu peroksydacji lipidów w warunkach stresu oksydacyjnego związanego z obciążeniami wysiłkowymi stosowanymi w procesie treningowym badanych kolarzy.

The study was aimed at the assessment of the effect of supplementation with the red grape (Vitis vinifera) pomace extract (“Red wine in capsules”) on blood lipid profile in 9 male mountain bike cyclists. Serum concentrations of TG, LDL cholesterol and glycerol, after 6 weeks were found to be slightly lower whereas concentration of HDL cholesterol tended to higher values, which implies that the blood lipid profde in the participants of the study has been improved. Supplementation with the “Red wine in capsules’’ resulted in a significant (p<0,05) decrease in concentrations of plasma MDA level, which revealed the prominent antioxidative capacity of the red grape pomace extract.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies