Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in the antioxidative activities of bean products and intestinal microflora in the model of the gastrointestinal tract 'in vitro'

Tytuł:
Changes in the antioxidative activities of bean products and intestinal microflora in the model of the gastrointestinal tract 'in vitro'
Autorzy:
Gumienna M.
Goderska K.
Nowak J.
Czarnecki Z.
Tematy:
gastrointestinal tract
human disease
human health
intestinal microflora
bean product
human nutrition
conference
polyphenol
diet therapy
antioxidant activity
Warsaw city
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the research project was to determine the effect of the human intestinal microflora on changes in the active, natural biological compounds which occur in products obtained from bean seeds. In addition, the authors ascertained the “in vitro” microflora survivability in the applied model of the gastrointestinal tract during the digestion of these products. During the “in vitro” digestion process, the highest antioxidative activity was determined in the case of the instant flour and extruded products (ca. 46 mg Tx/g) at a relatively low total content of phenol compounds – 5.94 and 3.35 mg/g, respectively. The products subjected to the digestion process stimulated the growth of intestinal microorganisms and, at the stage of the “large intestine”, their numbers ranged from 108 to 109 cfu/mL in the case of all the identified microorganisms.

W pracy określano wpływ mikroflory jelitowej człowieka na zmiany naturalnych związków biologicznie aktywnych występujących w produktach otrzymanych z nasion fasoli. Określano również przeżywalność mikroflory w zastosowanym modelu przewodu pokarmowego „in vitro” podczas trawienia tych produktów. W czasie procesu trawienia „in vitro” największą aktywność antyoksydacyjną oznaczono w przypadku mąki instant i ekstrudatów (około 46 mg Tx/g) przy relatywnie niskiej ogólnej zawartości w nich związków fenolowych odpowiednio 5,94 i 3,35 mg/g. Poddane procesowi trawienia produkty stymulowały wzrost mikroorganizmów jelitowych, i na etapie „jelita grubego” liczba ich wynosiła 108- 109 cfu/mL w przypadku wszystkich identyfikowanych mikroorganizmów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies