Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartosc skladnikow mineralnych w swiezych i konserwowanych nasionach dwoch odmian ledzwianu siewnego [Lathyrus sativus L.] o niepelnej dojrzalosci fizjologicznej

Tytuł:
Zawartosc skladnikow mineralnych w swiezych i konserwowanych nasionach dwoch odmian ledzwianu siewnego [Lathyrus sativus L.] o niepelnej dojrzalosci fizjologicznej
Content of mineral components in fresh and preserved seeds of two grass pea (Lathyrus sativus L.) cultivars at the not fully mature stage
Autorzy:
Korus A
Tematy:
sterylizacja
popiol
konserwy sterylizowane
dojrzalosc fizjologiczna
mrozenie
Lathyrus sativus
dodatki do zywnosci
nasiona
mrozonki
skladniki mineralne
ledzwian siewny Derek
ledzwian siewny Krab
ledzwian siewny
sterilization
ash
sterilized tinned food
physiological maturity
freezing
food additive
seed
frozen product
mineral component
Derek cultivar
Krab cultivar
chickling vetch
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nasiona lędźwianu siewnego odmian ‘Derek’ i ‘Krab’, o zawartości suchej masy na poziomie około 33%, wykorzystano do produkcji mrożonek i konserw sterylizowanych. W surowcu świeżym i blanszowanym oraz w produktach po 6-miesięcznym składowaniu oznaczono zawartość popiołu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu ogółem i fosforu fitynowego oraz poziom alkaliczności popiołu. Świeże nasiona odmiany ‘Krab’, w porównaniu z odmianą ‘Derek’, charakteryzowały się większą zawartością magnezu, wapnia, żelaza, fosforu ogółem i wyższą alkalicznością popiołu. Blanszowanie nasion obniżyło znacznie poziom popiołu i jego alkaliczność oraz potasu i fosforu fitynowego. Gotowanie mrożonek oraz sterylizacja nasion spowodowały ubytki analizowanych składników, z wyjątkiem poziomu popiołu i jego alkaliczności oraz wapnia. Produkty z odmiany ‘Krab’ były zasobniejsze w większość z analizowanych składników niż z odmiany ‘Derek’.

Seeds of the grass pea (Lathyrus sativus L.) cultivars ‘Derek’ and ‘Krab’, with the dry matter content at the level of about 33%, were used for freezing and for canning. The level of ash, potassium, magnesium, calcium, iron, total phosphorus, phytic phosphorus, and alkalinity of ash were determined in the raw and blanched material and in the final products after 6-month storage. In comparison with the cultivar ‘Derek’, raw seeds of ‘Krab’ contained more magnesium, iron, total phosphorus, and the level of alkality of ash was similar. Blanching of seeds reduced the level of ash and its alkalinity, potassium and phytic phosphorus. The cooking of frozen seeds and canning induced the reduction of the analysed components except for ash, calcium and alkalinity of ash. As compared with ‘Derek’, the products of cultivar ‘Krab’, contained greater quantities of most of the analysed components.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies