Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polyphenolic compounds of bean seed coats [Phaseolus vulgaris L.] and their antioxidant properties

Tytuł:
Polyphenolic compounds of bean seed coats [Phaseolus vulgaris L.] and their antioxidant properties
Autorzy:
Druzynska B.
Tematy:
antioxidative property
bean
food technology
Phaseolus vulgaris
human nutrition
polyphenolic compound
toxic activity
thiolysis
polyphenol
antioxidant activity
coat
seed
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The HPLC analysis of polyphenolic compounds extracted from seed coats of coloured and white beans as well as definition of antioxidant properties of the obtained extracts constituted the purpose of the hereof elaboration. The materials for the research were obtained by extraction of the polyphenols with 0.5% HCl solution in methanol, vacuum concentration and lyophilisation. In the research, defractioning of particular polyphenols occurred with the use of solid-phase extraction and thiolysis methods. Polyphenols were identified by high performance liquid chromatography (HPLC). The antioxidant properties of polyphenolic preparations were determined by fluorometric method. Hydroxide radicals were generated from hydrogen peroxide and sodium benzoate in the presence of copper ions and ditioerythritol (DTET). It was stated that the extracts of polyphenols obtaned from seeds of coloured and white beans indicate antioxidant properties against hydroxide radicals.

Celem pracy była analiza związków fenolowych techniką HPLC, wyekstrahowanych z okryw nasiennych fasoli kolorowych i fasoli białej oraz określenie właściwości przeciwutleniających uzyskanych zliofilizowanych ekstraktów. Preparaty uzyskano przez ekstrakcję polifenoli 0.5% HCl w metanolu, zagęszczanie pod próżnią i liofilizację. Do rozfrakcjonowania polifenoli użyto metod ekstrakcji ciecz-ciało stałe (SPE) i tiolizy. Polifenole zidentyfikowano za pomocą HPLC. Właściwości przeciwutleniające preparatów badano metodą spektrofluorymetryczną. Stwierdzono, że wśród związków polifenolowych w ekstraktach zliofilizowanych pochodzących z łusek fasoli kolorowych i fasoli białej dominują epikatechina i katechina. W ekstraktach z łusek fasoli kolorowej przeważa epikatechina. Badane zliofilizowane ekstrakty wykazują właściwości antyoksydacyjne wobec rodników wodorotlenowych. Najsilniejsze działanie zaobserwowano w przypadku ekstraktów z łusek fasoli czarnej i czerwonej, co prawdopodobnie związane jest z wysoką zawartością epikatechiny i katechiny w tych ekstraktach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies