Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Spozywanie alkoholu, kawy, palenie tytoniu jako czynniki ryzyka chorob ukladu sercowo-naczyniowego

Tytuł:
Spozywanie alkoholu, kawy, palenie tytoniu jako czynniki ryzyka chorob ukladu sercowo-naczyniowego
Smoking plus alcohol and coffee consumption as risk factors of cardiovascular system diseases
Autorzy:
Rapacka E.
Dyrla P.
Dyrla W.
Blaszczyk J.
Tematy:
czynniki ryzyka
choroby czlowieka
miazdzyca
kawa
napoje alkoholowe
palenie tytoniu
choroby ukladu sercowo-naczyniowego
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania nad wykazaniem związku spożywania alkoholu z rozwojem zmian miażdżycowych rozpoczęły się od czasu tzw.,, paradoksu francuskiego". Analiza tego zjawiska rozpoczęła badania nad wpływem spożywanego alkoholu na układ sercowo-naczyniowy. Umiarkowana podaż kawy naturalnej nie stanowi ryzyka dla zdrowia człowieka, ale wzmożone spożywanie jej naparów, a zwłaszcza w połączeniu z paleniem papierosów i piciem alkoholu stanowi jeden z czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca (chns). Mechanizmy działania alkoholu i kawy jako czynników ryzyka chns, są wciąż nie do końca poznane i budzą wiele kontrowersji. Palenie tytoniu jest aktualnie niekwestionowanym czynnikiem ryzyka rozwoju chns. Ponadto u osób palących ryzyko zgonu w przebiegu chns jest dwukrotnie większe niż u niepalących. ,, Bierni" palacze, są narażeni na ryzyko wystąpienia takich samych chorób odtytoniowych jak palący papierosy.

Researches on demonstrating connections between alcohol consumption and development of arteriosclerotic changes began when so-called "French paradox" was found. Analyze of this phenomenon initiated researches on influence of alcohol consumption on cardiovascular system. Reasonable coffee consumption doesn't make a danger to the human health but its increased consumption especially together with smoking and alcohol drinking is one of the factors of ischaemic heart disease (ihd). Mechanisms of alcohol and coffee activity as risk factors of ihd are not well known yet and arise many controversies. Smoking is not questioned risk factor of ihd development. Moreover risk of death in the course of the ihd among smokers is twice more often than among non-smokers. „Passive" smokers are exposed to a danger of the same tobacco origin diseases occurrence like smokers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies