Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aspekty zywieniowe w zakresie spozycia ryb a poziom wiedzy i preferencje konsumentow

Tytuł:
Aspekty zywieniowe w zakresie spozycia ryb a poziom wiedzy i preferencje konsumentow
Nutritional aspects of fish consumption and the consumers knowledge and preferences
Autorzy:
Kosicka M.
Tematy:
spozycie
preferencje konsumentow
konferencje
opinia konsumentow
Bialystok konferencja
badania ankietowe
ryby
wiedza zywieniowa
zywienie czlowieka
consumption
consumer preference
conference
consumer opinion
Bialystok conference
questionnaire method
fish
dietary knowledge
human nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest ocena poziomu wiedzy konsumentów i poznanie ich opinii dotyczących spożycia ryb. Badanie ankietowe przeprowadzone w 2004 roku wśród kobiet pochodzących z województwa mazowieckiego pozwoliło na stwierdzenie, że respondentki wiedziały, iż spożycie ryb ma pozytywne skutki zdrowotne, ale nie były pewne, jakich substancji odżywczych dostarczają one organizmowi ludzkiemu. Wśród wielu diet, respondentki potrafiły wskazać dietę śródziemnomorską jako tą, która zaleca większe spożycie ryb. Codzienny jadłospis badanych kobiet był ubogi w produkty rybne, a poziom zaspokojenia potrzeb w zakresie spożycia ryb w gospodarstwach domowych został określony jako niedostateczny. Ponad 38% badanych deklarowało spożycie ryb 2-3 razy w miesiącu, a zaledwie 13% raz w tygodniu. Czynnikami wpływającymi na niskie spożycie ryb były ich wysokie ceny rynkowe oraz brak tradycji konsumpcji ryb w naszym kraju.

The aim of the paper is evaluation of the level of consumers' knowledge and opinions offish consumption. Questionnaire research was held in Mazowieckie Province in 2004. Only women were respondents. The research showed that women knew that fish were healthy but they did't know the nutrition value of fish. Among many types of diets respondents were sure mediterranean diet recommended higher delivery of fish products. The low level of fish consumption was observed in daily menu of women. So the level of fulfilment of fish consumption was generally described as bad. About 38% of the respondents ate fish 2-3 times a mounth and only 13% - once a week. The high prices and a lack of tradition of fish consumption in our country were the basic factors responsible for creating the low level of fish consumption.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies