Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Sphaeranthus indicus ethanol extract on tissue antioxidant activity in gentamicin induced nephrotoxic rats

Tytuł:
Effect of Sphaeranthus indicus ethanol extract on tissue antioxidant activity in gentamicin induced nephrotoxic rats
Wplyw wyciagu etanolowego ze Sphaeranthus indicus na aktywnosc antyoksydacyjna tkanek u szczurow z uszkodzeniem nerek spowodowanym gentamycyna
Autorzy:
Mathew J E
Mantri A.
Vachala S.D.
Srinivasan K.K.
Movaliya V.
Tematy:
medicinal plant
herbal plant
Sphaeranthus indicus
ethanol extract
protective activity
antioxidative property
antioxidative activity
oxidative stress
gentamicin
renal damage
nephrotoxicity
rat
Wistar rat
animal test
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The purpose of the present study is to investigate whether the alcoholic extract of Sphaeranthus indicus could decrease the intensity of toxicity in albino rats. Gentamicin at a dose of 80mg/kg body weight was administered intraperitonially to albino male Wistar rats for 8 days. Then another set of animals were given the alcoholic extracts of S. indicus along with gentamicin treatment. The antioxidant levels, serum creatinine, serum urea etc were analyzed. The extracts could significantly decrease the gentamicin induced nephrotoxicity as inferred from the tissue antioxidant status in the drug administered animals. Remarkable change was observed in serum creatinine and urea levels. Lipid peroxidation in the kidney and liver tissues was also considerably reduced in S. indicus extract treated animals. The nephrotoxic rats showed lower activities of superoxide dismutase, catalase, glutathione transferase and reduced glutathione content in the liver and kidney which were restored to normal levels by treatment with S. indicus extract. The increased levels of lipid peroxidation in nephrotoxic rats were reverted back to normal levels after the treatment with S. indicus ethanol extract. These results suggest that it has protective effect against gentamicin induced nephrotoxicity which may be attributed to its antioxidant potential.

Celem niniejszej pracy było zbadanie, czy wyciąg alkoholowy ze Sphaeranthus indicus może zmniejszyć rozmiary uszkodzenia nerek u szczurów. Szczurom szczepu Wistar (samcom) podawano dootrzewnowo gentamycynę w dawce 80 mg/kg m.c. przez 8 dni. Druga grupa zwierząt równolegle z gentamycyną otrzymywała wyciąg alkoholowy ze Sphaeranthus indicus. Analizowano aktywność przeciwutleniającą, poziom kreatyniny i mocznika w surowicy. Podawanie tego wyciągu wyraźnie zmniejszało nefrotoksyczność indukowaną gentamycyną, co pozostawało w związku ze zmianami aktywności przeciwutleniającej u zwierząt. Istotną różnicę obserwowano w poziomie kreatyniny i mocznika w surowicy. U zwierząt, którym podawano wyciąg z Sphaeranthus indicus, także bardzo zmniejszyła się peroksydacja lipidów w tkankach nerek i wątroby. U szczurów z uszkodzeniem nerek wystąpiła obniżona aktywność dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, transferazy glutationowej oraz obniżona zawartość glutationu w nerkach i wątrobie. Ich poziomy wróciły do normalnego poziomu po podaniu ekstraktu z Sphaeranthus indicus.Podwyższony poziom peroksydacji lipidów także wracał do normy po podaniu szczurom z objawami nefrotoksyczności etanolowego ekstraktu z S. indicus. Wyniki sugerują, że wyciąg ten może działać protekcyjnie, zapobiegając działaniu nefrotoksycznemu gentamycyny. Może to mieć związek z właściwościami przeciwutleniającymi wyciągu ze Sphaeranthus indicus.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies