Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Differences in acceptability of herb plants and oilseed rape for slugs [A. lusitanicus, A. rufus and D. reticulatum] in food choice tests

Tytuł:
Differences in acceptability of herb plants and oilseed rape for slugs [A. lusitanicus, A. rufus and D. reticulatum] in food choice tests
Roznice w akceptacji roslin zielarsich i rzepaku oleistego przez slimaki [A. lusitanicus, A. rufus i D. reticulatum] w testach z wyborem
Autorzy:
Kozlowski J
Kozlowska M.
Tematy:
acceptability
herb
medicinal plant
oilseed rape
slug
Arion lusitanicus
Arion rufus
Deroceras reticulatum
food choice test
consumption index
Gastropoda
Pulmonata
Stylommatophora
plant material
feed
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The following slug species, Arion lusitanicus, Arion rufus, and Deroceras reticulatum were included in laboratory-based multi-choice food tests consisting of 19 herb plants and oilseed rape. Rates of damage to plants at the growth stage of 2-4 leaves were estimated for each slug species and all tested herb plants using oilseed rape as a reference. The following indices were calculated: acceptability index (A. I.), palatability index (P. I.) and consumption index (C. I.). Based on the obtained results four groups of plants were designated: unacceptable, lowly acceptable, moderately acceptable and highly acceptable. Brassica napus, Ocimum basilicum and Coriandrum sativum were accepted by all three examined slugs while Potentilla anserina and Chamaenerion angustifolium were rejected. The acceptance degree for remaining plants varied according to slug species.

Do najważniejszych szkodliwych gatunków ślimaków w Polsce należą Deroceras reticulatum, a w niektórych rejonach kraju Arion lusitanicus i Arion rufus. Ślimaki te wyrządzają szkody w uprawach warzyw, roślin rolniczych, sadowniczych, zielarskich i ozdobnych. Najpowszechniejszą metodą ich zwalczania jest, obok zabiegów agrotechnicznych, stosowanie przynęcających granulowanych moluskocydów: metaldehydu i metiokarbu. Skuteczność tych środków jest często niezadowalająca, a ich stosowanie może być szkodliwe dla fauny pożytecznej i kręgowców. Z tych względów poszukuje się alternatywnych metod ograniczania liczebności i szkodliwości ślimaków. Jedną z nich jest możliwość wykorzystania zjawiska preferencji pokarmowych ślimaków i zróżnicowanej akceptacji poszczególnych gatunków roślin. Celem przeprowadzonych badań było wyodrębnienie gatunków roślin o właściwościach przydatnych w ograniczaniu uszkodzeń siewek rzepaku oleistego przez ślimaki. W warunkach laboratoryjnych wykonano testy z wielokrotnym wyborem dla trzech gatunków ślimaków oraz dla 19 gatunków roślin zielarskich i rzepaku. Dla każdego gatunku ślimaka i poszczególnych gatunków roślin oceniono tempo uszkodzeń roślin w fazie 2-4 liści. W odniesieniu do roślin rzepaku wyznaczono wartości wskaźników: akceptowalności (A. I.), smakowitości (P. I.) i konsumpcji (C. I.) roślin zielarskich. Na podstawie uzyskanych wyników wyodrębniono rośliny akceptowane i nie akceptowane przez ślimaki. Wykazano, że roślinami akceptowanymi przez wszystkie badane gatunki ślimaków były: Brassica napus, Ocimum basilicum i Coriandrum sativum, natomiast do roślin nie akceptowanych należały: Potentilla anserina i Chamaenerion angustifolium. Stwierdzono również, że stopień akceptacji kilku gatunków roślin był różny dla poszczególnych gatunków ślimaków, co wynika z ich zróżnicowanych preferencji pokarmowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies