Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Przeżywalność a realizacja norm i zaleceń żywieniowych u wybranej grupy osób starszych

Tytuł:
Przeżywalność a realizacja norm i zaleceń żywieniowych u wybranej grupy osób starszych
Survival and energy and nutrient intake among elderly people
Autorzy:
Dolowa J
Kaluza J.
Roszkowski W.
Brzozowska A.
Tematy:
styl zycia
zalecenia zywieniowe
przezywalnosc
konferencje
dieta
skladniki pokarmowe
ludzie starzy
zywienie czlowieka
Warszawa konferencja
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie zależności między realizacją norm i zaleceń żywieniowych na energię i wybrane składniki pokarmowe a przeżywalnością w czasie 4,5 lat w grupie 146 mężczyzn i 152 kobiet w wieku 75-80 lat. Stwierdzono występowanie wielu istotnych zależności między stopniem realizacji norm i zaleceń żywieniowych na poszczególne składniki pokarmowe a przeżywalnością w grupie badanych mężczyzn. Podobnych związków nie zaobserwowano w grupie kobiet.

The aim of this work was to determine whether the intake of energy and nutrients was associated with all-causes mortality in the elderly of the Warsaw region. The study was carried out in 1999 among 146 men and 152 women aged 75-80 years. The results suggested that adequate intake of some nutrients is connected with higher survival among elderly men from the Warsaw region. For women such relationship were not observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies