Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plonowanie i jakosc technologiczna buraka cukrowego w zaleznosci od dawki azotu i rodzaju nawozu

Tytuł:
Plonowanie i jakosc technologiczna buraka cukrowego w zaleznosci od dawki azotu i rodzaju nawozu
Autorzy:
Wojcik S
Tematy:
wartosc technologiczna
buraki cukrowe
uprawa roslin
mocznik
nawozy azotowe
plonowanie
nawozenie
granulaty keratynowo-koro-mocznikowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeprowadzono trzyletnie badania po­lowe, celem których było określenie wpływu dawki azotu i rodzaju nawozu azotowego na plonowanie i jakość korzeni buraka cukrowego odmiany PN-Mono 1. Badanodwa rodzaje nawozu: mocznik (M) i granulat keratyno-koro-mocznikowy (G), stosowane w ilości 0,80,140,200 i 260 kg N/ha. Wyniki badań wskazują, iż plon korzeni byl istotnie modyfikowany wysokością dawki azotu i rodzajem nawo­zu. Zwiększenie dawki azotu zwiększało plon liści, zaś ob­niżało współczynnik plonowania. Najwyższy biologiczny plon cukru uzyskano stosując 80 kg N/ha. Zastosowanie granulatu keratyno-koro-mocznikowego korzystnie wpły­wało na plon liści, korzeni i cukru, zaś zmiany w składzie chemicznym korzeni podczas przechowywania były mniej niekorzystne niż po nawożeniu mocznikiem.

The aim of a three-year field experiment was to de­termine the effect of nitrogen dose and fertilizer kind on the quality of sugar beet of the variety PN-Mono 1. Two kinds of nitrogen fertilizer were tested: urea (M) and kera­tin-bark-urea granulate (G), applied in the following do­ses: 0,80,140,200 and 260 kg N/ha. The results of the study pointed out that the root yield was significantly modified by both the nitrogen dose and fertilizer kind. An increased nitrogen dose caused the increase in the yield of leaves and decrease in yielding co­efficient. The highest biological sugar yield was obtained at 80 kg N/ha. The use of keratin-bark-urea granulate fa­vourably affected the yields of leaves, roots and sugar content, while the changes in chemical composition of roots during storage were less unfavourable than in roots fertilized with urea.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies