Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Superoxide scavenging activity of seed coat extracts from legume seeds

Tytuł:
Superoxide scavenging activity of seed coat extracts from legume seeds
Autorzy:
Troszynska A.
Kubicka E.
Tematy:
superoxide dismutase
seed coat extract
legume seed
pea
seed coat protein
antioxidant activity
seed
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na-phosphatc buťťcr extracts from seed coat of faba bean, horse bean, lentil and pea showed superoxide radical anion scavenging effect in the xanthine-xanthine oxidase system. The potential hierarchy for scavenging superoxide radicals in investigated seed coats extracts appears to be as follows: lentil>faba bean>pea>horse bean. Superoxide scavenging activity of extracts showed statistically insignificant correlation with the total antioxidative activity (r = 0.64; p≤0.05). Extracted and partly purified (with the use of Sephadex G-75) seed coat proteins of pea revealed the activity of superoxide dismutase (SOD). Electrophoretic separation of protein fractions showing antioxidative activity conducted in denaturating conditions (SDS-PAGE) showed the presence of proteins of molecular weights lower than 66 kDa, whereas the predominant proteins in both active fractions were those of high molecular weights (approx. 600 kDa) as it was found by gel filtration chromatography in FPLC system. In these two active fractions phenolic compounds were detected, so it can be supposed that they can interact with protein and occur as protein-phenolic compound complexes of high molecular weight.

W pracy zbadano zdolność ekstraktów uzyskanych z okryw nasion roślin strączkowych do wymiatania anionorodnika ponadtlenkowego (O2• –) generowanego in vitro w układzie ksantyna - oksydaza ksantynowa oraz scharakteryzowano elektroforetycznie i chromatograficznie białka okrywy nasiennej grochu, wykazujące aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) odpowiedzialnej za dysmutację O2•- . Wyniki wskazują, że zdolność ekstraktów uzyskanych na bazie buforu fosforanowego z okryw nasion roślin strączkowych do wymiatania O2•- można uszeregować następująco: soczewica > bobik > groch > bób. Stwierdzono statystycznie nieistotną korelację (r = 0,64; p ≤0,05) pomiędzy wymiataniem O2•- a całkowitą aktywnością przeciwutleniającą ekstraktów mierzoną testem Total Antioxidant Status (TAS). Wyekstrahowane buforem fosforanowym z dodatkiem polivinylopyrrolidonu (PVP), białka okrywy nasiennej grochu, po wysoleniu siarczanem amonowym i dializie, rozfrakcjonowano na kolumnie z Sephadexem G-75. W wyniku filtracji żelowej uzyskano cztery frakcje, z których dwie pierwsze wykazywały aktywność SOD. Rozdziały elektroforetyczne (SDS-PAGE) aktywnych frakcji były podobne i charakteryzowały się obecnością białek o masach cząsteczkowych niższych niż 67 kDa, natomiast filtracja żelowa (FPLC) wykazała obecność białek o wysokich masach cząsteczkowych około 600 kD. W obu aktywnych frakcjach stwierdzono obecność związków fenolowych. Uzyskane wyniki sugerują że za aktywność wymiatania O2•- mogą być odpowiedzialne kompleksy białko-fenole.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies