Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dynamika zmian zawartości wapnia, magnezu i fosforanów w kościach udowych kurcząt

Zbadano zmiany zawartości wapnia, magnezu i fosforanów w kościach udowych kurcząt rasy Starbro w wieku od 1. do 50. dnia życia. Wapń i magnez oznaczano metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej. Fosforany oznaczano metodą spektrofotometryczną. Wyniki analiz podzielono na 5 grup i poddano je analizie statystycznej. Stwierdzono istotną zależność zmian zawartości wapnia, magnezu i fosforanów od wieku (p<0.05) oraz istotne statystycznie różnice (pcO.OOl) pomiędzy średnimi zawartościami wapnia, magnezu i fosforanów we wszystkich elementach strukturalnych kości udowych kurcząt. Stwierdzono liczne korelacje pomiędzy pierwiastkami ze wszystkich tkanek kości kurcząt (p<0.05).

Age-dependent changes of calcium, magnesium and phosphates content in all structural elements of femoral bones of Starbro line chickens aged 1 to 50 day of life were examined. Calcium and magnesium were determined by atomic absorption spectrometry Phosphates were analyzed with spectrophotometric method. Results were divided into 5 groups and subjected to statistical analysis. Significant age-dependent changes in calcium, magnesium and phosphates content (p<0.05) and statistically significant differences (pcO.OOl) between mean content of calcium, magnesium and phosphates in all structural elements of femoral bones of chicken were ascertained. Among elements in each tissues of chicken bones numerous correlations were obtained (p<0.05).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies