Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of ecological cultivation on yield and qualitative characteristics of common valerian [Valeriana officinalis L.] raw material

Tytuł:
The effect of ecological cultivation on yield and qualitative characteristics of common valerian [Valeriana officinalis L.] raw material
Wplyw ekologicznej uprawy na plony i charakterystyke jakosciowa surowca kozlka lekarskiego
Autorzy:
Gruszczyk M
Tematy:
ecological cultivation
plant use
integrated cultivation
raw material
medicinal plant
valerenic acid
plant cultivation
Lublin city
Valeriana officinalis
qualitative characteristics
conventional cultivation
yield
conference
common valerian
quality
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In a field study conducted in 2001-2004 there were compared the effects three methods of common valerian cultivation: conventional (commonly used), integrated and ecological one. The methods differed mainly in type of fertilisation and plant protection against pests. Yields of fresh roots and rhizomes were the smallest in case of ecological method. Howev­er, after drying differences decreased and were non-significant due to much lower drying index. As a result, the yields of air-dry matter were similar for all three methods compared. The amount of more valuable roots in raw material was significantly higher in the plants grown by the integrated and ecological method in comparison to conventional one. The highest amount of valeranic acids was found in the roots of the plants cultivated with ecological method (0.29% as compared to 0.24% in the conventional and 0.26% in the inte­grated method.

W doświadczeniu polowym przeprowadzonym w latach 2001-2004 badano wpływ eko­logicznej uprawy na plony i charakterystykę jakościową surowca kozłka lekarskiego. Kozłek lekarski uprawiany był trzema metodami uprawy: konwencjonalną (powszechnie stosowaną), integrowaną i ekologiczną. Poszczególne metody różniły się przede wszyst­kim rodzajem nawożenia i ochrony roślin. Łączny plon świeżych korzeni i kłączy był wyższy w tradycyjnej metodzie uprawy niż w pozostałych, jednak po wysuszeniu zaistniałe różnice okazały się statystycznie nieis­totne w wyniku mniejszego współczynnika „ususzki". Udział bardziej wartościowych ko­rzeni (zawierających więcej kwasów walerenowych) był większy w surowcu z uprawy inte­growanej i ekologicznej niż z uprawy tradycyjnej. Najwięcej kwasów walerenowych stwierdzono w korzeniach surowca uzyskanego metodą ekologiczną (0,29% wobec 0,24% z metody konwencjonalnej i 0,26% z integrowanej).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies