Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany ogolnego skladu chemicznego mleka spowodowane ostra metaboliczna kwasica doswiadczalna

Po wywołaniu ostrej kwasicy metabolicznej u 10. krów, badano zmiany podsta­wowych właściwości fizykochemicznych wydzieliny gruczołu mlekowego. Po 24 h od podania krowom sacharozy wystąpiły objawy kliniczne ostrej kwasicy metabolicznej. W tym czasie nastąpiło radykalne obniżenie wydajności, a zmiany podstawowych cech wydzieliny gruczołu mlekowego były silnie osobniczo zróżnico­wane. Najsilniejsze zmiany właściwości wydzieliny gruczołu mlekowego nastąpiły po 48 h od wywołania schorzenia (wzrost zawartości suchej masy, suchej masy beztłuszczowej, tłuszczu, białek właściwych, chlorków, wapnia i sodu oraz obniżenie ilości laktozy i potasu). W kolejnych dniach trwania doświadczenia obserwowano systematyczne zmiany cech wydzieliny gruczołu mlekowego, upodabniające ją do mleka normalnego.

У 10 коров с экспериментально вызванным острым метаболическим ацидозом ис­следовали изменения основных физико-химических свойств секрета молочной железы. Через 24 часа после подачи коровам сахарозы отметили клинические признаки острого метаболического ацидоза. В это время наступило резкое снижение продуктивности молочной железы, а изменения основных показателей секрета характеризовались зна­чительными индивидуальными различиями. Наибольшие изменения показателей секрета отметили по истечении 48 часов (повышение содержания сухого вещества, обезжирен­ного сухого вещества, жира, белков, хлоридов, кальция и натрия, и снижение содер­жания лактозы и калия). В последующие дни наблюдались систематические изме­нения свойств секрета молочной железы, направленные в сторону нормализации.

Milk from 10 cows with induced acute methabalic acidosis was examined for main physico-chemical values. After saccharose administratoin in 24 h, clinical symptoms of acute methabolic acidosis were showed. Radical decrease of milk officiency at that time was noted, and base milk characteristics were high indyvidualy different. The highest changes in milk characteristics were noted in 48 h after acidosis induction (increase of: total solid, non-fatty total solid, fat, crude proteins, CI, Na, Ca and decrease lactose and K levels). Systematical changes in experimental milk were observed till normal contents in subsequent days.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies