Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sanitary and bacteriological evaluation of water quality during cage culture of wels [Silurus glanis L.] in cooling water

Tytuł:
Sanitary and bacteriological evaluation of water quality during cage culture of wels [Silurus glanis L.] in cooling water
Autorzy:
Zmyslowska I
Harnisz M.
Lewandowska D.
Tematy:
fish
cooling water
Silurus glanis
water quality
bacteriological evaluation
sanitary index
organic pollution
sanitary evaluation
cage culture
wels
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The organic pollution and the sanitary state of cooling water used in intensive fish rearing were evaluated. The study was carried out at the cage station of the Olsztyn Fish Farm located in the northeastern Mazurian Lake District of Poland. The water was sampled monthly from April 1 to September 30, 1999. Quantitative analyses included a total count of the bacteria cultured on a common agar medium at 20 and 37°C (TVC 20°C and TVC 37°C), the total count of coliforms (TC) and fecal coliforms (FC), a count of fecal streptococci (FC) and spore-forming anaerobes (Clostridium perfringens). The results obtained indicate that cage fish culture did not considerably affect the bacteriological properties of the water.

Wykorzystywanie wód pochlodniczych do celów gospodarki rybackiej oraz możliwość przenoszenia bakterii potencjalnie chorobotwórczych z wód powierzchniowych, sklonilo do podjęcia badań sanitarno-bakteriologicznych dotyczących tego środowiska w trakcie chowu ryb w sadzach. Badania prowadzono w bazie sadzowej Gospodarstwa Rybackiego Olsztyn. W obiekcie tym prowadzony byl sadzowy chów ryb w kanale zrzutowym wód pochlodniczych Elektrocieplowni Ostrolęka. Ogrzane wody po eksploatacji rybackiej byly odprowadzane do rzeki Narwi. Próby wody do badań pobierano w okresie od 1.04 do 30.09.1999 roku. Oznaczano: ogólną liczbę bakterii hodowanych na podlożu agarowym zwyklym w temperaturze 20 i 37°C, ogólną liczbę bakterii z grupy coli (TC) i z grupy coli typu kalowego (FC) oraz liczbę paciorkowców kalowych (FS) i beztlenowców przetrwalnikujących redukujących siarczyny (Clostridium perfringens). Na podstawie uzyskanych wyników nie stwierdzono wyraźnego wplywu tuczu ryb na pogorszenie się stanu sanitarno-bakteriologicznego wody odprowadzanej do rzeki Narwi (rys. 1, 2, tab. 1 - 4).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies